Persoane interesate

luni, 5 martie 2012

Octavian Paler




După absolvirea școlii primare în satul natal, în anul 1937 este admis bursier la Colegiul Spiru Haret din București. În vara anului 1944, cu o saptămână înaintea încheierii cursurilor clasei a VII-a de liceu, are o altercație cu George Șerban, directorul școlii, care era chiar unchiul său (fratele mamei), și este obligat să părăsească școala, mutându-se la Liceul Radu Negru din Făgăraș pentru a urma, în anul școlar 1944-1945, ultima clasă de liceu, clasa a VIII-a, secția literară. Aici s-a remarcat, mai ales la obiectele Filosofie, Latină, Elină.
În anul 1945, la terminarea ultimei clase de liceu, o clasă cu 44 elevi, a fost declarat Promovat cu laudă.[1] În același an, a susținut examenul de bacalaureat la Sibiu. În continuare, urmează cursurile Facultății de Litere și Filosofie și simultan și pe cele ale Facultății de Drept din București. Are un fiu, care a absolvit cursurile universitare (ASE- facultatea de comert exterior) în anul 1979.

Din cauza viziunilor sale pro-occidentale si din cauza criticilor acerbe la adresa comunismului, Paler a fost persecutat de Securitate, fiindu-i impus domiciliul fortat si interzicandu-i-se diferite activitati în lumea artistica. Dupa 1989 a fondat un Grup de Dialog Social, cunoscut pentru pozitaia sa anticomuista.

A fost editor la ziarele „Romania Libera”, „Ziua” si „Cotidianul”. A lucrat ca jurnalist şi comentator. In ultimii ani de viaţă devine un critic acerb al clasei politice romaneşti.

Inima sa a încetat sa mai bata pe 7 mai 2007, la varsta de 81 de ani. A fost inmormantat, cu onoruri militare, in Cimitirul Sfanta Vineri.
Pe scurt despre Octavian Paler:

Nume : Octavian Paler
Locul nasterii: sat Lisa, judet Brasov, Romania
Data nasterii: 2 iulie 1926
Parinti: Ana si Alexandru Paler
Nationalitate: Romana
Sotie: casatorit
Copii: un baietel
Profesie: scriitor, jurnalis, editorialist
Studii: Colegiul Spiru Haret, Facultatea de LItere si Filosofie, Facultatea de Drept


De ce ne place Octavian Paler?

Scriitorul Octavian Paler a reusit sa intre in inimile cititorilor si sa se faca placut prin simplitatea si realitatea temelor abordate in poeziile cat si in romanele lui. Stim cu toti ca atat romanele cat si poeziile sunt mai mereu pe placut oamenilor, mai ales ca sunt oameni carora le place sa citeasca foarte mult.

De ce este faimos Octavian Paler?

Scriitor Octavian este faimos datorita volumelor de poezii in care relateaza experiente din viata omului de rand, dar si a romanelor ce au ca tema evenimentele traite in urma unor calatorii pe care acesta le face si ramane placut impresionat de frumusetea acelor locuri. A fost un om de succes si un scriitor renumit deoarece cartile sale sunt si astzi in casele cititorilor.

Carti Publicate :

- Umbra cuvintelor
- Drumuri prin memorie I (Egipt, Grecia)
- Drumuri prin memorie II (Italia)
- Viaţa pe un peron
- Scrisori imaginare
- Apărarea lui Galilei
- Aventuri solitare
- Deşertul pentru totdeauna
- Un om norocos
- Mitologii subiective
- Caminante, (2004)
- Autoportret într-o oglindă spartă, (2004)
- Caminante. Jurnal şi contrajurnal mexican, (2005), ediţia a doua, adăugită
- Viaţa ca o coridă
- Un muzeu în labirint
- Eul detestabil
- Vremea intrebarilor
- Rugaţi-vă sa nu vă crească aripi
- Don Quijote in est
- Polemici cordiale.


 

Viata personala a lui Octavian Paler

fiul Anei si a lui Alexandru Paler, se naste la data de 2 iulie in satul Lisa din judetul Brasov.

Urmeaza scoala primara in satul natal, apoi in anul 1937 primeste o bursa datorita careia este admis la Colegiul Spiru Haret din Bucuresti unde isi continua studiile pana in anul 1944. Tot in vara aceluiasi an, cu o saptamana inainte de incheierea cursurilor clasei a VI-a de liceu, Octavian Paler se cearta cu directorul scolii, George Serban, care este chiar unchiul sau, fratele mamei sale.

Dupa aceasta divergenta a sa cu directorul scolii unde studia, Octavian Paler este obligat sa se mute la liceul Radu Negru din Fagaras si paraseste astfel liceul unde a studiat cu drag. Ultima clasa o continua la liceul Radu Voda intre anii 1944-1945 la sectiunea literara si se remarca foarte mult la obiectele filozofie si latina.
La terminarea ultimului an de liceu, este declarat “promovat cu lauda” de catre toti profesorii, ultimul an de studii se finalizeaza cu examenul de bacalaureat sustinut in anul 1945 in orasul Sibiu.

Octavian Paler isi continua apoi studiile si urmeaza in paralel Facultatea de Litere si Filosofie dar si Facultatea de Drept din Bucuresti intre anii 1945-1949. Trebuie mentionat faptul ca in timp ce studia, lucra noaptea ca hamal in Gara de Nord iar din banii castigati, acesta isi cumpara carti. Dupa absolvirea celor doua facultati, Tudor Vianu il recomanda pentru slujba de asistent la Catedra de Estetica, dar Octavian Paler refuza si se angajeaza la Radiodifuziune.

In anul 1951, Octavian Paler se casatoreste cu femeia care mai tarziu ii va implini viata daruindu-i un copil, un baiat. Octavian Paler devine vicepresedinte al Comitetului de Radiodifuziune si Televiziune, eveniment ce se petrece intre anii 1965 si 1970. Din anul 1970 este redactor-sef la ziarul Romania Libera si este dat afara pentru atitudinea sa anti-ceausista. Din cauza actiunilor sale pro-occidentale si de critica la adresa PCR si a lui Nicolae Ceausescu, Octavian Paler este persecutat de catre Securitate. In urma acestui eveniment, i se hotareste domiciliu fortat si i se interzice activitatile in lumea artistica.

Octavian Paler, impreuna cu Ana Blandiana si Gabriel Liiceanu, reusesc sa puna bazele “Grupului pentru Dialog Social”, fiind editorialist al ziarelor: “Romania Libera”, “Cotidianul” si “Ziua”.

In urma unui stop cardio-respirator, Octavian Paler paraseste aceasta lume la data de 7 mai 2007 si este inmormantat cu onoruri militare la Cimitirul Sfanta Vineri.

 

Octavian Paler - activitate literara

Debutul lui Octavian Paler ca si scriitor publicistic a inceput in 1958 cu versuri in ziarul “Luceafarul” iar prima lui poezie publicata este intitulata “Ulciorul”. In anul 1970 ii apare lui Octavian Paler primul editorial cu volumul de poezii “Umbra cuvintelor”. Statura de important autor contemporan i-a fost dimensionata de volumele din linia jurnalelor de calatorie: “Drumuri prin memorie” unde a calatorit in 1972 in Grecia si Egipt, iar in 1974 in Italia si un alt jurnal numit “Mitologii subiective” care apare in anul 1975.

Octavian Paler castiga Premiul Academiei Romane cu anul 1978, in volumul “Apararea lui Galilei” urmat de volumul “Scrisori imaginare” din anul 1979. In anul 198
0, cu volumul “Caminante”, castiga Premiul Uniunii Scriitorilor. Un an mai tarziu, in 1981, Octavian Paler face multe calatorii atat in tara cat si in strainatate iar spre sfarsitul anului publica volumul “Viata pe un peron”.

In anul 1983 publica un alt volum care a avut mare succes pe piata, volum care porta numele de ”Polemici cordiale”. Tot in anul 1983 se pensioneaza pe caz de boala. In urmatorul an, publica volumul “Un om norocos”, apoi urmeaza un tratament medical pana in anul 1986 cand este invinsa putin boala. Octavian Paler reuseste sa mai scoata pe piata un volum intitulat ”Un muzeu in labirint”, iar in anul 1987, refacut complet din acea boala, scrie volumul “Viata ca o corida”, un volum in care acesta evidentiza ideea lui despre viata si moarte.

In anul 1993 apare noul volum despre bine cunoscutul aventurier Don Quijote, intitulat “Don Quijote in Est”. “Vremea Intrebarilor” este volumul care apare in anul 1995, iar in acelasi timp mai scrie si volumul “Eul detestabil”, volum in care vorbeste foarte mult despre e-ul fiintelor umane.

In urmatorul an, 1996, Octavian Paler aduce pe piata un nou volum “Aventuri solitare”, reusind sa realizeze un film de televiziune care este dedicat satului natal Lisa, in care apar evenimente frumoase din locul de bastina unde acesta a crescut.
Scriitor Octavian Paler publica in anul 2001 volumul intitulat “Desertul pentru totdeauna” volum in care viata de dupa moarte este comparata cu un desert.

Urmeaza apoi volumul “Auto portret intr-o oglinda sparta” in anul 2004 si acest volum este urmat de editia a doua a volumului “Caminante”. Volumul „Jurnal si contra jurnal Mexican”din anul 2005 ii aduce Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor. Dupa acest premiu, urmeaza volumul “Calomnii mitologice” in anul 2007.

Dupa decesul lui apare cartea “Convorbiri cu Octavian Paler”, scrisa de Daniel Cristea Enache. In anul 2008 editura Semne-Artemis publica volumul “Poeme”, volum ce nu a fost publicat in timpul vietii scriitorului


Activitatile civica si politica ale lui Octavian Paler

Octavian Paler a fost un scriitor, jurnalist, editorialist si filosof dar s-a implicat si in comentarea evenimentelor politice si culturale romanesti.

A avut multe activitati in cadrul statului comunist si lucreaza ca vicepresedinte al Comitetului de Radiodifuziune intre anii 1965-1970, mai apoi devine in anul 1976 Presedinte al Consiliului Ziaristilor iar intre anii 1970-1983 este redactor-sef al ziarului central Romania Libera. Activitatile lui de pana acum erau facute in cadrul statului comunist si erau considerate ca si cum faceau parte din aceiasi categorie a politicii. Dupa aceasta perioada urmeaza apoi implicarea lui Octavian Paler in politica tarii si devine astfel membru supleant al partidelor CC si PCR intre anii 1980-1985, iar mai tarziu este numit deputat MAN de Vaslui.

Organizeaza „Festivalul Cantarea Romaniei” in timpul in care este vicepresedinte la postul de televiziune TVR. Octavian Paler reda pe micul ecran varianta festivalului spre bucuria publicului, insa perioada de glorie a festivalului a fost dupa anul 1980 cand Octavian Paler renuntase la slujba de la TVR, dar i se atribui-se totusi paternitatea expresiei “Epoca de aur”.

Datorita implicarii prea mari a lui Octavian Paler in politica, a viziunilor sale pro-occidentale si a criticii lui la adresa partidului politic PCR si al lui Nicolae Ceausescu, Octavian Paler este persecutat de catre securitate si astfel este obligat sa-si paraseasca domiciliul si i se interzice de asemenea sa mai participe la diferite activitati din lumea artistica.

In ceea ce priveste activitatea civica, dupa numeroasele evenimente petrecute in decembrie in anul 1989, Octavian Paler, alaturi de Ana Blandiana si Gabriel Liiceanu fondeaza Grupul de Dialog Social, grup ce se face remarcat prin pozitiile sale impotriva comunismului.

Devine apoi editorialist al ziarelor: Romania Libera, Cotidianul si Ziua, dar ramane un ziarist apreciat de lume. Cu privire la zicala “Epoca de Aur”, nu reiese de nicaieri ca Octavian Paler ar fi cel care inventeaza aceste absurditati, aceasta se dovedeste a fi o calomnie din partea oamenilor de genul lui Vadim Tudor.

Octavian Paler nu a scris cuvinte de lauda la adresa lui Ceausescu iar prezentarea ca fiind om politic comunist era gresita. A fost si este un scriitor, eseist, insa este adevarat faptul ca a avut si raspunderi administrative dar le-a infaptuit cat s-a putut de nepolizat.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină