Persoane interesate

luni, 5 martie 2012

Mysterioasa Enya





 

  Eithne Ní Bhraoinain s-a născut în Gweedore (Gaoth Dobhair în irlandeză) un mic orăşel din comitatul Donegal, situat în nord-vestul Irlandei.

Talentul muzical l-a moştenit de la părinţii ei, ambii muzicieni de renume, tatăl făcând parte dintr-o trupă muzicală Slieve Foy Band, iar mama profesoară de muzică la şcoala din Gweedore. Ea este a cincea după vârstă, având încă 8 fraţi şi surori, toţi fiind înclinaţi spre muzică. Dragostea pentru muzică a apărut încă din copilărie, la doar 4 ani a început să cânte pe scenă la festivaluri naţionale. La 11 ani a intrat la internatul din Milford condus de ordinul Loretto, unde studiază pianul şi muzica clasică. La 17 ani şi-a continuat studiile de muzică la colegiu. A petrecut un an studiind muzica clasică cu părintele O'Cheallaigh înainte ca, la sugestia managerului formaţiei Clannad Nicky Ryan, să se alature formaţiei.




 Enya (Enya), intr-o sedinta foto de Simon Fowler (Simon Fowler) (2006), foto 1
Clannad, grupul familiei era alcătuit din unchii gemeni Padraig şi Noel O'Dugain, fraţii mai mari Ciaran şi Pol Braoinain şi sora ei Maire Ni Bhraoinain. Enya a oferit în special voci în fundal şi a folosit în cântece pianul electric Wurlitzer, mai târziu a folosit sintetizatorul Prophet 5. Enya a făcut parte din formaţie aproximativ 2 ani, au făcut turnee împreună şi a participat la înregistrarea albumelor Crann Ull şi Fuaim.După un turneu european în 1982 Enya a anunţat că va părăsi trupa împreună cu managerul şi producătorul acestora, Nicky Ryan. S-a mutat împreună cu el şi soţia acestuia la Dublin şi şi-a dezvoltat propriul stil muzical. A început să scrie cântece în 1982, a învaţat saxofonul şi a cântat la pian. În 1984, două dintre instrumentale ei Miss Claire Remembers şi An Ghaoth on Ghrian au fost lansate pe casetă Touch Travel într-o ediţie limitată de numai 5000 de copii. Miss Claire Remembers apare şi pe albumul Watermark, dar An Ghaoth On Ghrian nu a mai fost relansat. Mai târziu, Roma Ryan, care găsea cântecele foarte vizuale, a trimis caseta Enyei la David Puttnam, care căuta pe cineva care să compună muzica pentru filmul său nou The Frog Prince. A tras pe o casetă demo. El i-a oferit Enyei posibiliatea de a compune muzică frumoasă şi romantică. A scris muzică şi pentru documentarul în serie The Celţ. Acest soundtrack a fost lansat apoi separat pe albumul intitulat simplu Enya, cu cântecul I want Tomorrow ca single. Deşi nu s-a bucurat de mult succes în topurile muzicale, Rob Dickins, şef la Warner Music Uk, a auzit albumul şi s-a îndragostit de el. Când a întâlnit-o pe Enya la Irish Awards în afara Dublinului, el a semnat imediat un contract cu ea. "Am încheiat contractul cu ea ca artist fără vreun caracter comercial", spune Dickins. "Eram pur şi simplu un fan". Un an mai târziu Enya a lansat albumul Watermark. Primul single extras Orinoco flow, fiind compus ultimul pentru album a urcat la nr.5 în topurile din Anglia. Watermark a introdus-o pe plan universal - s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare şi a câştigat discul de platină în 14 ţări diferite. Enya şi-a petrecut anii următori după succesul albumului Watermark mai degrabă liniştit pâna să revină în 1991 cu albumul de top Sepherd Moons . Albumul, cu single-urile Caribbean Blue şi Book of Days s-a vândut în peste 10 milioane de copii şi i-a adus primul Grammy pentru Cel mai Bun Album New Age. Un alt album The Memory of trees s-a vândut în primul an în peste 2 milioane copii , şi a intrat în topurile americane la locul 9. Doi ani mai târziu a lansat o compilaţie Paint the Sky with stars-Best Of.., care cuprindea două cântece noi şi o colecţie de 3 cd-uri intitulate A Box Of Dreams. Cd-urile intitulate Oceans, Clouds şi Stars acopereau cariera ei din 1987 până în 1997.
 Enya (Enya), intr-o sedinta foto de Simon Fowler (Simon Fowler) (2006), foto 2
  În anul 2000, la 5 ani după lansarea lui The Memory of Trees, Enya a lansat un album A Day Without Rain. Cântecul Only Time a fost folosit în ştirile despre atacurile de la WTC în New York. Mai târziu, un remix al melodiei a fost lansat ca single, iar toate profiturile provenite de la acesta au fost destinate Asociaţiei Naţionale de Pompieri. A Day without rain a câştigat încă un Grammy pentru cel mai bun album new Age şi a devenit cel mai bine vândut album al artistei . Cu mai mult de 13 milioane de copii vândute, i-a adus un total de 70 de milioane de albume vândute în cariera sa. În 2001, la cererea personală a regizorului Peter Jackson scrie două cântece pentru prima parte a trilogiei Stăpânul Inelelor. Enya, fiind un fan al lui Tolkien, a acceptat, şi a contribuit la soundtrack cu Aniron şi May it be.
May it be a fost nominalizat pentru un Oscar şi Globul de aur şi Enya l-a cântat live la Academy Awards. În septembrie 2004, Panasonic a folosit cântecul Sumiregusa(Wild Violet) în reclama japoneză pentru promovarea televizorului Viera. Scurt timp după aceea , Warner Music Japan a anunţat lansarea noului album în noiembrie 2004, lucru care s-a dovedit mai târziu a fi neadevarat, fiind negat cu stricteţe de Aigle Music. Abia după un an, la 21 noiembrie 2005, a fost lansat noul album Amarantine. Albumul s-a vândut până la data actuală în peste 6 milioane de copii, dovedindu-se încă un succes al artistei.

 Enya (Enya), intr-o sedinta foto de Simon Fowler (Simon Fowler) (2006), foto 4



 Enya (Enya), intr-o sedinta foto de Simon Fowler (Simon Fowler) (2006), foto 3

 

 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Totalul afișărilor de pagină